KEJOHANAN BALAPAN DAN PADANG KALI KE-20 TAHUN 2013

sukan1 sukan2 sukan3 sukan4 sukan5 sukan6 sukan6 sukan7 sukan8 sukan9

Pada 23 Mei 2013, Sekolah Kebangsaan Garland telah mengadakan Kejohanan Balapan dan Padang kali ke-20. Kejohanan ini diadakan di Padang Sukan Jubilee bermula pada jam 8:30 pagi.

Acara sukaneka dan padang telah diadakan lebih awal pada 15 hingga 17 Mei 2013 di padang sekolah. Acara sukaneka dikhususkan untuk murid-murid tahap 1 sahaja. Acara yang diadakan ialah Lari Dalam Guni, Memasukkan Bola Ke Dalam Bakul dan Meniup Belon. Acara padang pula untuk murid-murid tahap 2 dan ketegori yang dipertandingkan pula ialah Lontar Peluru Lelaki & Perempauan, Lompat Jauh lelaki & Perempuan dan Lompat tinggi Lelaki & perempuan.

Keadaan cuaca pada pagi kejohanan Balapan itu sangan baik. Pada pukul 8:00pagi, semua hadirin termasuk ibu bapa mula memenuhi ruang tempat duduk di sebelah astaka. Tetamu jemputan tiba kira-kira pukul 8:15 pagi. Acara dimulakan dengan perbarisan lintas hormat para peserta yang mengambil bahagian. Tetamu jemputan menerima tabik hormat.

Semua hadiri dan murid-murid berdiri tegak untuk menghormati lagu kebangsaan Negaraku dan lagu kebesaran negeri Sarawak Ibu Pertiwiku. Ucapan alu-aluan disampaikan oleh Encik Jeffry Renos selaku Guru Besar SK Garland merangkap pengerusi Kejohahan. Seterusnya Kejohanan Balapan & Padang Tahun ini dirasmikan oleh Encik Baka Anak Riden YDP PIBG SK Garland. Semua peserta melafazkan ikra kejohanan yang di ketuai oleh adik Clarissa Preu.

Selepas upacara perasmian dilakukan, acara sukan pun dilangsungkan dengan dimulai dengan acara 80 meter kategori tahun 1 lelaki. Acara-acara yang dijalankan berjalan lancar dan teratur. Acara 4X 200 meter menjadi acara kemuncak kejohanan pada hari itu. Kira-kira jam 12:00 tengahari semua acara tamat. Seterusnya, upacara penangguhan kejohanan telah disempurnakan oleh Encik Gilbert Bendahari Lembaga Pengurusan Sekolah.

Pasukan yang menjadi juara pada kejohanan kali ke-20 ini ialah Pasukan Rumah Rentap (Hijau). Sebelum bersurai semua murid dan guru bergotong-royong membersihkan kawasan padang. Lebih gambar di FB Garland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s