PERKHIDMATAN PERGIGIAN SEKOLAH

DSC_0078 DSC_0073 DSC_0074DSC_0077IMG_0227 IMG_0225 IMG_0221 IMG_0220IMG_0198 IMG_0195IMG_0246 IMG_0247IMG_0236

Rawatan pergigian di sekolah telah dilaksanakan oleh 2 orang Jururawat Pergigian, seorang Pembantu Pembedahan Pergigian dan seorang Pembantu Perawatan Kesihatan dari Pejabat Perkhidmatan Pergigian Sekolah Bahagian Kuching. Mereka berada di sekolah ini mulai 7 Januari 2013 hingga 5 Februari 2013. Bilik Sains sekolah dijadikan sebagai bilik rawatan. Semua murid SK Garland dari tahun 1 hingga tahun 6 telah mendapat rawatan pergigian. Ahli jawatankuasa kesihatan sekolah yang diketuai oleh Puan Ma Sedeg juga telah berjaya memastikan rawatan pergigigan dijalankan dengan lancar dan sempurna.

Pada 31 Januari 2013, pasukan pergigian tersebut mengadakan Pertunjukan Boneka yang bertajuk “Sang Buaya Yang Sombong”. Murid-murid terhibur dengan pertunjukan tersebut dan mendapat tauladan tentang pentingnya penjagaan gigi diperingkat awal.

Latihan memberus gigi diadakan pada 1 Februari 2013. Aktiviti dijalankan mengikut kelas dan demontrasi mengosok gigi dilakukan oleh 2 orang Jururawat Pergigian. Semua murid membawa cawan, berus dan ubat gigi masing-masing. Murid-murid diajar cara-cara memberus gigi dengan betul.

Sebagai tanda penghargaan pihak sekolah telah memberi cenderahati kepada pegawai-pegawai pergigian tersebut dalam satu jamuan ringan. Manakala pihak Perkhidmatan Pergigian pula telah menyumbang berus dan ubat gigi kepada murid-murid tahun 1. Diharap kerjasama ini dapat diteruskan di masa yang akan datang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s